BuikdansFitness
Videolessen
Workshops
Vrijgezellenfeest
Video's
Galina
Artikels
Links
Contact

BUIKDANS-FITNESS:
ELEGANTE OERKRACHT VOOR VROUWEN

Interview met Galina.

Buikdans heet ook wel Oriëntaalse Dans omdat het uit het Oosten komt. Bij ons in het Westen wordt het ook steeds populairder. Er zijn inmiddels honderden buikdansscholen te vinden. Lelystad kan bogen op haar eigen Studio Gauri. Waar de van oorsprong Russische buikdanslerares Galina al zeven jaar lesgeeft in onder andere buikdansfitness. In 2003 neemt Galina deel aan de Open Russische Danskampioenschappen waarbij ze de finale bereikt. Daarna vestigt ze zich in Nederland en moet haar cursisten in Moskou achterlaten. Die laten weten vooral de speciale sfeer en energie te missen die Galina creëerde tijdens haar lessen. Daarvoor moest er soms meer dan een uur gereisd worden door het drukke Moskouse verkeer.
Wij besloten haar te vragen naar het geheim van buikdans, het verschil tussen buikdans en buikdansfitness, en wat je eraan hebt.


Galina, wat is het geheim van buikdans dat steeds meer vrouwen dit willen doen?
€œVrouwen vinden het heerlijk om hun vrouwelijkheid in haar volheid te ervaren. Ze hebben door de eeuwen heen altijd genoten van buikdans, en de oeroude geheimen daaromtrent werken nog steeds in onze tijd. Buikdans verschafte hen oefening van verborgen spieren waardoor hun bewegingen vanzelf gracieuzer en eleganter werden. Ze kregen ook mooie vrouwelijke welvingen op de juiste plaatsen. Elke ervaren buikdanseres weet dat het beoefenen van buikdans het lichaam steeds perfecter maakt, ondanks het verouderingsproces. Steeds meer vrouwen ontdekken dit en beoefenen buikdans met passie."


Jij geeft ook buikdans-fitness. Wat moeten we ons daarbij voorstellen?
€œOm pure buikdans te beoefenen, heb je best een goede conditie nodig. Het is een kunstvorm die er simpeler uitziet, dan ze is. Daarom er bestaat buikdans-fitness als tussenvorm. Tijdens de buikdansfitnesscursus van tien lessen leer je de basisbewegingen van buikdans zonder je druk te hoeven maken over een choreografie of pasjes. We trainen vooral de weinig gebruikte spieren, zoals alle buikspieren, de ribspieren, bekkenbodemspieren en taillespieren. Buikspieren hebben 4 niveaus, en om een slanke taille te krijgen moeten deze onafhankelijk van elkaar geoefend worden. Dit is mogelijk door de isolerende heup- en ribbenkast bewegingen. De veranderingen in je lijf merk je al na 7 of 8 lessen. Het kan het begin zijn naar een maatje kleiner. En als je op een hoger niveau verder wilt met buikdanschoreografie, beschik je al over een goede techniek en spiercontrole.€

Fitness impliceert gewoonlijk hard werken. Wat maakt buikdans-fitness zo ontzettend leuk om te doen?
€œHoewel je spieren inderdaad keihard aan het werk zijn, laden de buikdansbewegingen zelf je op met energie en maken je blij en gelukkig. Je vergeet je zorgen, en je problemen lijken niet meer zo erg. Ik ken vrouwen die zo van een depressie afkwamen. Leerlingen zeggen vaak €™oh, het is zo leuk!€™. Omdat je opgaat in de betoverende en afwisselende ritmes van de muziek en de bewegingen van je lichaam daarop afstemt. Bijna alsof je muziek maakt met je lichaam. Het brengt je terug naar de eenheid van je lichaam en geest en dat is helend in alle opzichten."

Je zei dat buikdans een helend effect heeft. Heb je daar voorbeelden van?
"Een van mijn eerste leerlingen was een fysiotherapeute: zij ontdekte dat buikdans bewegingen problemen met de ruggengraat kunnen corrigeren en stimulerend werken bij het herstel. Een van haar patiënten nam een paar maanden les en kwam zo van posttraumatische rugpijn af.
Een ander voorbeeld is Walida, de eerste buikdanseres in Rusland, van wie ik ook les heb gehad. Hoewel artsen haar hadden afgeraden om aan kinderen te beginnen, is haar conditie door buikdansoefeningen zo vooruitgegaan, dat ze op 27-jarige leeftijd een stevige, kerngezonde zoon met supervlotte bevalling op de wereld zette. Zij is een legende met de bijnaam de €˜wonderbaarlijke vrouw€™ vanwege haar levensgeschiedenis.€


Is buikdans-fitness toegankelijk voor vrouwen van alle leeftijden?

"Bij buikdans maakt het niet uit hoe oud je bent of hoe je eruit ziet. De bewegingen passen bij ieder lichaamstype. Sinds het ontstaan van buikdans is het vrouwelijke lichaam in al haar eigenheid het uitgangspunt. Je hoeft je bij ons niet te schamen voor je buikje of juist dun zijn! Hetzelfde geldt voor leeftijd: voor rijpere vrouwen is buikdans heel geschikt door de zachte, natuurlijke bewegingen. Dat is wel een verschil met andere dansvormen. Tijdens de les vier je je vrouw-zijn met andere vrouwen die dat weten te waarderen.

Vrouwen ervaren buikdans van binnen: het plezier van zelfexpressie op muziek; de €˜flow€™ waar je in komt als je van de bron van vrouwelijke oerkracht tapt. De innerlijke harmonie die dan ontstaat, geeft vrouwen hun natuurlijke kracht. Buikdans bestaat niet voor niets al zo lang!€


Interview made by Marion Tanis

 


 Artikels