BuikdansFitness
Videolessen
Workshops
Vrijgezellenfeest
Video's
Galina
Artikels
Links
Contact

 

Belly Dance HOW TO secrets:

Fysieke conditie opbouwen

Heb je wel eens gekeken naar een optreden van een professionele buikdanseres en daarbij gedacht: "als ik in mijn kinderjaren zou zijn begonnen dan zou ik nu ook zo kunnen dansen!"?

Zeker is ons lichaam in de kinderjaren heel soepel. We hebben een natuurlijke rechte houding en we kunnen het lichaam heel gemakkelijk bewegen. Wanneer we trainen op jonge leeftijd dan raakt het lichaamgewend aan een rechte houding, het behoudt de verkregen soepelheid gedurende vele jaren en in het vermogen om te kunnen dansen wordt dan ingebouwd. Wanneer we leren dansen in onze jeugd, worden de dansbewegingen gecultiveerd, en dat nestelt zich permanent in het geheugen van het lichaam.

Laten we nu eens een beschouwen wat er gebeurt wanneer we onze eerste buikdansles nemen bij een orientaalse dansschool: we leren technieken en choreografieën en soms ook expressies. En wanneer we dan kijken naar hoe we het uitvoeren en ... we zien vaak iets anders dan we graag zouden willen zien.

Als je het alleen maar voor het plezier doet dat zul je er toch wel tevreden mee kunnen zijn. Omdat het hoofddoel "plezierhebben" is, voel je je happy in de flow, tot expressie brengend wie er je bent. Maar wat als je de ambitie hebt door te groeien naar een professioneel niveau, niet onder te doen voor de top danseressen en je hebt niet vanaf je kinderjaren buikdans geleerd?

Elke topdanseres trad al op in haar jeugd. Of op z'n minst heeft ze op hoog niveau fysieke trainingen gedaan op sport- of dans gebied voordat ze met buikdans begon. En ze zal nog steeds fitnessclubs bezoeken en andere soorten dans beoefenen.

Daarom, wanneer we met buikdans zijn begonnen zonder zo'n achtergrond, dan zal dat zichtbaar zijn in onze optredens, hoe goed we ook de bewegingen en choreografieën beheersen, en hoe mooi en sexy het kostuum er ook uitziet. Met name kun je het zien in  gebrekkige houding, ontbrekende lichtheid, zwakke armen en schouders en gebrek aan vloeiendheid.

Daar ligt dus een antwoord: los van de technieken en choreografieën moeten we een sterke fysieke conditie opbouwen,die er al zou zijn indien we vanaf onze jeugd zouden hebben getraind.

Een goede fysieke conditie is een voorwaarde voor professionaliteit in Buikdans!

We moeten dus een professionele conditie opbouwen om onze houding te verbeteren en spieren te versterken.

Ook wanneer je dit niet in je jeugd hebt gedaan, het is nog best mogelijk om dit te ontwikkelen en te groeien naar een goed professioneel niveau. Je kunt naar een fitness club gaan en werken aan de volgende aspecten:

1. Houding (rechte rug). Aan de houding kun je meteen zien of een danseres professioneel is.
Om je houding te verbeteren heb je misschien ook een specialist nodig(orthopeet, ostheopaat, fysiotherapeut, enz.). Omdat iedereen z'n eigen specifieke issues heeft is het niet mogelijk om hierbij een algemeen advies te geven. Maar je kunt altijd veel oefeningen op internet vinden.

2. Lichaamstand. Buikdans bewegingen zien er alleen glanzend en mooi uit wanneer het hele lichaam een juiste houding heeft: hou je borst enigszins omhoog en beweeg je bekken tegelijkertijd iets voorwaarts. Hou deze stand steeds vast wanneer je danst en oefent. Het gaat dan een gewoonte worden waar je na verloop van tijd niet meer aandacht hoeft te geven.

3. Armen en Handen. De manier waarop armen en handen gepositioneerd worden en bewegen tonen meteen het niveau van een danseres. Er zijn hierbij twee aspecten om aandacht aan te geven:
a) de fysieke conditie van rug, armen en schouders: wanneer die niet zijn ontwikkeld is het onmogelijk om de armen langdurig in een gewenste positie te houden. Arm-oefeningen kun je doen met een fitness-elastiek.
b) gehoorzame, flexibele en gevoelige handen. Probeer mijn DVD "Oriental Arms and Upper Body Techniques" om deze doel te bereiken. In deze DVD geef ik oefeningen en technieken die heb ik van Nour in priveles geleert. (Nour is een bekende top danseres van Egypte).

4. Vrouwelijke kracht. Wanneer je traint in een fitness center ontwikkel je spieren op dezelfde wijze als mannen dat doen.Zodoende ontwikkel je dus mannelijke kracht in je lichaam. Maar om vrouwelijke kracht te ontwikkelen moeten we onze spieren oefenen op een vrouwelijke manier,die van nature ingebouwd zit in de buikdansoefeningen zelf. Wanneer je de buikdans-oefeningen langdurig herhaalt wordt het Buikdans-Fitness, waarmee je een heel goede vrouwelijke conditie opbouwt. Het geeft vloeiendheid in alle lichaamsbewegingen, verfijnde technieken en een uitstekend figuur. Je verbetert je houding en leert een juiste  lichaamstand ook. Lees hier meer over de Buikdans-Fitness cursus.

Wanneer je dit artikel wilt herpubliceren, graag contact opnemen met Galina   

   

 

 


Artikels