BuikdansFitness
Videolessen
Workshops
Vrijgezellenfeest
Video's
Galina
Artikels
Links
Contact

 

Belly Dance HOW TO secrets:

Hoe doe je buikrollen

De bekende buikspier die ook wel 6 pack wordt genoemd is een lange spier aan de voorkant van de buik, die helemaal van de bovenkant naar de onderkant van de buik loopt. Deze spier is essentieel voor de lichaamshouding en speelt verder een belangrijke rol bij het baren en ook bij de stoelgang. Dankzij de opsplitsing in segmenten (er zijn 4 aan elke kant, waarvan de bovenste 2 x 3 het 6 pack vormen), kan deze spier samengetrokken en gebogen worden op verschillende manieren. Dit in tegenstelling tot andere spieren die alleen in z'n geheel kunnen worden samengetrokken. Deze spier heet de Rectus Abdominus (RA).

Laten we proberen deze spier te voelen en te spannen op verschillende niveau's.

Dit is gemakkelijker wanneer je voorover buigt, je rug bol makend, en met je handen steunt op je dijen. Zorg ervoor dat je minimaal 1,5 uur niet hebt gegeten als je deze oefening doet!

In deze positie duw de buik naar voren en trek hem weer naar binnen. Herhaal dit meerdere keren en let erop dat je dit doet met de spieren, niet door een vacuum te maken met je middenrif of ademhaling. Probeer dit ook te doen met enkele variaties - je zult merken dat het in deze positie mogelijk is om de spieren niet alleen in en uit te bewegen maar ook enigszins op en neer. Experimenteer op alle mogelijke manieren die je kunt bedenken. Door dagelijkse oefening zul je merken dat je steeds meer controle krijgt over de bewegingen. Al vrij snel zul je onderscheid kunnen maken tussen het bovenste en onderste niveau. En dan... wanneer je deze niveaus onafhankelijk van elkaar naar binnen en naar buiten kunt bewegen ben je klaar voor het buikrollen.

Beweeg het bovenste niveau naar binnen. Het voelt en ziet eruit als een vouw (als het dichtvouwen van een boek). Beweeg dan deze vouw langs de buik naar beneden, tot je bekken. En beweeg hem dan weer helemaal naar boven. Dit is de buikrol. Eerst doe je deze in voorover gebogen positie, dat is gemakkelijker. Later kun je het ook in rechtop staande positie. Dan ga je vanzelf een andere belangrijke spier erbij betrekken (de Transversus Abdominus, TA), die een hoofdrol speelt bij het stabiliseren van je onderrug. Deze spier wordt het eerst actief wanneer je een beweging inzet. Dit is een belangrijke functie, en mensen met lage rugpijn hebben vaak een vertraagde respons in de TA, waardoor hun rug minder stabiel is. Wanneer je een buikdansoefening doet die de buik naar binnen trekt, train je de TA en vergroot je de stabiliteit van je rug.

Wanneer je deze tekst wilt herpubliceren, graag contact opnemen met Galina   

Artikels