BuikdansFitness
Videolessen
Workshops
Vrijgezellenfeest
Video's
Galina
Artikels
Links
Contact

 

Belly Dance HOW TO secrets:

  Hoe te improviseren bij Buikdans

Wanneer je vele buikdansbewegingen hebt geleerd wil je die natuurlijk met elkaar verbinden tot een mooie dans. En het kan dan best moeilijk zijn als je nooit choreografie hebt geleerd. Daarom hier een paar tips die je kunnen helpen je eigen dans te maken.

Eerst moeten we leren improviseren, of "on the fly" dansen op vertrouwde muziek. Dan, al improviserend, kunnnen we de beste keuzes selecteren en deze gezamelijk assembleren in een choreografie. Laten we dit aan de hand van onderstaande 5 stappen.

Stap 1: Beweeg op het ritme op tel  4/4

Ik wil je dringend aanraden om improvisatie op te nemen op de video. De videocamera helpt je om alle fouten te zien en de mismatches tussen jouw dans en de muziek, en verder om de beste combinaties te herkennen.

Alvorens je begint te dansen, probeer in je gedachten ongeveer 8 verschillende bewegingen en stapjes te hebben. Hoe meer hoe beter, maar het mag ook minder zijn, geen probleem om mee te beginnen. Door te oefenen kun je steeds meer.

Beslis in welke volgorde je deze bewegingen gaat maken. Wanneer je begint met de dans, stel je erop in om elke beweging 2, of 4, of 8 keer te herhalen, afhankelijk van de muziek.

Start dan de muziek. Sla de intro over als die te lang duurt. Je kunt ook een tabla ritme als muziek nemen. Het is belangrijk dat je de muziek heel goed kent! Draai de muziek daarom vele keren af met daarbij tellen van het ritme. Een, twee, drie, vier, een twee, drie,vier. (4 tellen of 4/4). Negeer in eerste instantie de melodie en richt je volledig op het ritme. Lukte het om een beweging te maken op elke tel? Wanneer het te snel gaat, neem dan langzamere muziek. Maak de eerst gekozen beweging in het ritme van de muziek en herhaal deze precies 4 of 8 keer en bedenk alvast wat de volgende beweging zal zijn. Op elke tel, één beweging. Na 4 of 8 herhalingen, doe de volgende beweging, ook 4 of 8 keer, en daarbij weer alvast bedenkend wat de derde beweging zal zijn. Enzovoorts, totdat de muziek afgelopen is. Deze oefening helpt je om relaxed te zijn met het tempo van de muziek, de muzikale overgangen te herkennen en meer bewegingen on the fly te kunnen onthouden.

Wanneer je voelt dat al deze bewegingen gemakkelijk gaan, en je geen paniek-momentjes hebt van wat de volgende beweging moet zijn, en er zijn geen blanko onderdelen meer in je dans, dan ben je klaar voor de volgende stap.

Stap 2: Beweeg twee keer zo langzaam

Wanneer je stap 1 succesvol hebt doorlopen, probeer dan twee keer zo langzaam te bewegen. Dat wil zeggen je neemt nu twee tellen per beweging, dus elke beweging duurt twee keer zo lang. Doe een hele dans op deze manier.

Stap 3: Doe afwisselend verschillende tempo's

Wissel nu de tempo's af. Maak 2 bewegingen op elke tel (dubbele snelheid) en dan de derde beweging op twee tellen (halve snelheid). Doe dit met dezelfde beweging, en neem dan een andere beweging om dit patroon mee te oefenen.

Stap 4: Invoegen van tussen-bewegingen

Een zelfde beweging 4 of 8 keer herhalen is natuurlijk saai, daarom gaan we de dans nu verrijken door hier en daar een of twee andere bewegingen tussen te voegen. In het begin kun je de melodie negeren en alleen letten op het ritme. Bijvoorbeeld: wanneer je in Stap 1 een oefening 8 keer herhaalde, doe het dan nu 6 keer en doe een andere beweging op de laatste twee tellen. Deze combinatie kunnen we noteren als 6-2. Doe deze oefening totdat de muziek afgelopen is. Probeer dan een andere combinatie, bijvoorbeeld 2-2, 3-1, 4-2-2, 4-3-1. In klassieke of traditioneel orientaalse muziek varieert het ritme meestal van 4 tot 16 tellen, soms zelfs 32.

Stap 5: Beweeg op de muziek.

Nu kun je beginnen naar de muziek te luisteren, niet alleen het ritme. Probeer te herkennen waar je verplaatsings-stapjes kunt maken, waar je accenten kunt leggen, waar je je soepele bewegingen kunt maken, waar je kunt tollen en draaien, waar je shimmy kunt doen, en zovoorts. Elke muziek heeft zijn eigen ritme en structuur, en je kunt experimenteren met de oneindig vele mogelijkheden. Wanneer je eenmaal hebt geleerd om te improviseren kun je verder  gaan met het maken van een mooie choreografie.  Choreografie maken.

 Wanneer je dit artikel wilt herpubliceren, graag contact opnemen met Galina   

 


Artikels